Interior

When ORBIS––a Japanese skincare brand––undertook its rebranding, MMA participated in the project to design its two-storied flagship store, which is dedicated to experimental in-store service. From its conceptualization to the development of its design, we worked on the project for several years until the store’s eventual opening.

We designed the first floor to be a space that is open to the public by placing a juice bar in a busy corner of Aoyama, whereas the second floor was made a closed space for online members so that the floors are divided in accordance with their purposes. Thus, the brand concept of ORBIS, “beautify your comfort,” is realized in the actual setting.

On the first floor of the building, there are counters for experimental in-store services, hand-washing, and original products. The store contains five light pillars made of handmade frosted glass, which add a sense of depth to the spacious room.
A shelf that holds a single row of products was placed at the back end of the store. The shelf displays a limited number of products to the customers when they enter the store, thereby suggesting the availability of products while focusing on the in-store experience.

Randomly shaped tiles that were broken by hand were used as the flooring material. They provide a soft atmosphere to the interior space. Typically, some tiles are rejected due to the color quality control during the production process. However, we proposed using all the produced tiles, even though some tiles would be considered uneven. The quality tiles are lined up all over the first floor.

Features such as the tiles, paint, light pillars that change color based on time, plants, and LED screens with moving images were designed with a sense of movement in order to create a comfortable space. Additionally, moving images are projected onto materials such as fabrics and blinds in the space in order to avoid using monitors and generate an analog appearance.

The second floor has a salon, semi-private powder rooms, and a workshop space. The salon has a low ceiling to create a calm and relaxing atmosphere. There is a dedicated powder room and waiting seats. Each semi-private powder room has a ring light, which indicates if the room is occupied or not. In addition, the powder rooms are designed as booths and are entirely removable in case the client needs more space.

Since we participated in the project when the exterior of the building was being designed, we proposed the planting design that connects the inside and outside of the building. On the first floor, plants are arranged from the outside to the inside, thereby casting a beautiful shadow of leaves on the sofa. On the second floor, our design plan shows a planting arrangement that dynamically floats in the space.

スキンケアブランドORBISのリブランディングから始まったプロジェクト。1、2層からなるORBIS初の体験特化型の旗艦店です。
弊社はコンセプトメイキングから参加し、設計、店舗オープンまで数年間一貫して関わってきました。

青山の人通りの多い角にジュースバーを置き、1階はオープンな場所に、2階はアプリ会員専用のプライベートな場所にと、設計を1、2階の特性で分けています。
また、オルビスのコンセプトである“ここちを美しく”を空間化した設計となっています。

1階には自分の肌を知る場所として中央に体験型メインカウンター、ハンドウォッシュカウンター、オリジナル商品を展開するクリエイトカウンターを設置。
手摺りの擦りガラスで出来た光柱を5本立て、抜け感が強い空間に奥行きを感じる設計にしています。
正面突き当たりには商品が一列だけ見える商品棚を設置し、入った時に商品群を全面に見せない事で、体験を全面に感じながらも”売る”という機能をさりげなく見せています。

床の素材には手で割った形が異なるタイルを使い空間を柔らかく感じさせています。タイルは生産する時に色ムラなどでハネられる量が多いため、今回は全ての色を使い切るという目標で提案をしています。表現としては有機的で、クオリティとしては安定しているタイルを1階の全面に敷いています。

タイルや塗装、時間によって光が変化する光柱、植栽、上部LEDの映像と、心地よい空間を作るために動きのある設計を心掛けました。
また、デジタルの表現になりがちな情報を空間の中に入れるのに、モニターをできるだけ排除して、プロジェクターで布やブラインドなどに投影する工夫をしています。

2階はサロン、半個室のパウダールーム、ワークショップスペースを設けています。サロンは天井高を抑え、ゲストを包みこむような、落ち着きのある空間を作っています。サロン専用のパウダーコーナーとウェイティングシートも設けています。半個室のパウダールームはリング状の照明のオンオフによって利用の確認が出来ます。またパウダールームは空間を広く使いたい時には全部撤去出来るような仕様にしています。

植栽については外構の設計時から入らせてもらった関係で、内外をつなげるようなご提案ができ、1階には外からつながり、ソファに落ちる葉の陰が美しい植栽を、2階には空間の中にダイナミックに浮遊する植栽を設計の中に入れることが出来ました。

Material

Tajimi Custom Tiles
handmade frosted glass