architecture

In Hashikami-cho, the southeastern part of Aomori located on the prefectural border with Iwate, this wooden house was designed for a couple in their sixties and their eldest daughter, who spends the summer with them every year. This was MMA’s first residential project.
Unlike interior projects, architectural projects require a deep examination of an allocated parcel of land and must be planned from scratch, which is a great pleasure for many architects.The owner, who purchased a sloped parcel of richly forested land for its great ocean view, requested “a house where we can see the sea from the living room.” One long horizontal window faces the sea, and through randomly placed windows on the other side, people can catch a glimpse of the forest. The house has a simple layout, with rooms on both sides of the corridor that runs through the middle of the house. Inside this low, horizontal house, which resembles a chimney lying down on the ground, the warm air from the fireplace travels to all the rooms evenly.As for materials, cedar from Aomori is used for the outer walls, and metal plate, a material commonly used in farm houses in Aomori, is used for the roof. The outer walls are painted black, and their color will turn to green and harmonize with the surroundings over the course of about ten years. The silver-colored roof reflects the sky: blue when it is sunny and dark when it is cloudy, so the roof dissolves into the nature.At the entryway, round trunk columns are used, strongly suggesting a mountain hut. On the other hand, the sharp angle of the roof and the thinness of the metal plate used as roofing add a modern essence to the house. The cedar used in the outer walls is cut into fine pieces, carefully polished, and precisely placed. Carefully balanced, these features manage to refrain from evoking idyllic impressions. Though wooden houses tend to have a stout appearance, having taken small details into consideration, it was possible to build a modern mountain cottage in this project.

青森県東西部。岩手県との県境に位置し、美しい湧き水と、奥州南部糠部三十三所巡礼一番札所として寺下観音に祀られた観音像でも知られる階上(はしかみ)町に移住した60代の夫婦と、夏場だけ帰省して一緒に暮らすという長女のための木造の平屋。初めての住宅設計です。

内装の仕事と違って、建築の仕事では土地や周辺環境をゼロから読み取って計画ができることが醍醐味。
今回は坂道の途中にある、もともと森だった土地から見える海の景色を気に入った施主から「居間から海を見える家を」との要望もあり、海側には海に対して横に長い水平の窓を、裏手の森側にはいくつかランダムに配置された窓を設けました。
家の中心には廊下が通っていて、横に倒した煙突のように暖炉の熱を通す役目を果たすと同時に、廊下を挟んで左右に団子状に部屋が連なる、平屋らしいシンプルなゾーニングとなっています。

素材には外壁に青森の県産材である杉を使用。年月をかけて変化をし、その場所に馴染むような素材を選定しています。屋根には地元の農家の納屋などに使われてきた板金を使用。素材の元来の色であるシルバーを塗装することなく、そのまま採用することで空の色を映し、晴れた日は青色、曇りの日は陰った色となり、自然に溶け込みます。

また、入り口には丸太をそのまま使った柱を立て、力強い印象を生み出している一方で、屋根に配した板金の厚さを薄くし、勾配の角度を少しきつくすることで、現代的にみせています。外壁に用いた杉の割付もなるべく細く、角の収めも簡潔に仕上げることで、端正な印象を作り出しています。

ディテールに配慮することで、洗練された山の家をつくることができたと思います。また、凛とした佇まいは自然素材というコントロールできないものの許容と共存で強度を増しています。